Kreszblog

Nem tudod, hogy egy adott táblázás mit akar jelenteni?
Nem tudod, hogy egy adott helyen mennyivel szabadna menni?
Nem tudod, hogy melyik sávban kellene menned?
Megbüntettek valahol, de nem érzed jogosnak?

Írd le minél részletesebben a helyszínt, csinálj képeket, és küldd el nekünk a kreszblog@gmail.com címre!
Világítsunk rá az értelmezhetetlen, s így betarthatatlan szabályozásokra, és ne hagyjuk, hogy hibás szabályokat akarjanak velünk betartatni!

Linkblog

Könyvjelző

Hirdetés

Buszparkoló

2010.12.22. 20:35 :: Veszélyes Lejtő

László küldte az alábbi kérdést:

A tesco mozgássérültek parkolója előtt van egy autóbuszoknak kialakított parkoló,de a menet irány szerinti kihajtónál van a tábla, én közvetlenül a tábla után álltam meg és feljelentettek.A rendőr azt mondta ez autóbusz öböl, ha az miért a végén van a kresztábla? nem csupán a buszok parkolója?
Jogos a bünti?

Nos, mivel a képből semmi nem derül ki, ezért kértem továbbiakat a helyről.


Lássuk, milyen szabályok alapján lehet eldönteni ezt a kérdést!

Először is a képen látható tábláról ezt mondja a kresz:

17. § (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők:
e) „Várakozóhely”; a tábla a járművek kijelölt várakozóhelyét jelzi, a tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla jelezheti a várakozó helyen kötelező elhelyezkedés módját (pl. a jobb oldali kerekekkel a járdára állva kell várakozni), vagy azt, hogy a várakozóhely kizárólag bizonyos járművek (pl. csak személygépkocsik - lásd ábra -, csak kerékpárok, mozgáskorlátozott személyt szállító jármű) részére van fenntartva. [...]

A fenti tábla hatályáról pedig ezt:

10. § (3) A jelzőtáblákat - a (4)-(7) bekezdésben említett kivétellel - az úttest mellett, menetirány szerint a jobb oldalon helyezik el. A jelzőtáblát a bal oldalon, vagy az úttest felett megismételhetik. A jelzőtábla jelzése - a (4) és (5) bekezdésben említett kivétellel - a jelzőtáblával szemben közlekedő minden járműre vonatkozik.
(6) A megállási és a várakozási tilalmat, valamint a várakozóhelyet jelző táblát az úttest mellett, menetirány szerint a jobb és a bal oldalon egyaránt elhelyezhetik. E jelzőtáblák hatálya az úttestnek arra az oldalára terjed ki, amelyik mellett azokat elhelyezték.

Azaz a képen látható tábla hatálya pont ugyanaz, mint egy megállni tilosé - a tábla vonalában kezdődik, és így jelen helyzetben az égvilágon semmi értelme nincsen. A kihelyezője eredetileg egy buszmegállót akarhatott kitáblázni, csak aztán mégsem azt tette.

A várakozóhely tábla megfelelő útburkolati jel nélkül nem sokat ér, és az biztos, hogy a tábla vonala előtt nincsen hatálya, tehát ha László ott állt volna, ahol a harmadik kép készültekor, akkor egyértelműen megalapozatlan lenne a büntetés. Ahol eredetileg állt, nos, ott jogilag valóban az autóbusznak kijelölt várakozóhelyen tartózkodik, attól eltekintve, hogy ott még a személyautó sem igazán fér el, nemhogy egy busz.

A kiszabott bírságon múlik, hogy érdemes-e, de az értelmetlen táblázásra hivatkozva megérhet egy próbát a fellebbezés. Magam részéről viszont kicsi esélyt látok rá, hogy sikeres legyen, szóval lenyelném a békát, és legközelebb oda parkolnék, ahová illik.

4 komment

Címkék: várakozás parkoló kiegészítő tábla

A bejegyzés trackback címe:

https://kresz.blog.hu/api/trackback/id/tr1002533011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.02.16. 21:11:34

üdv

itt van egy érdekes téma:

www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__kozlekedesbiztonsag__308230-a-foutvonal-tablat-sokszor-nem-rakjak-ki-ez-miert-van

"A főútvonal táblát sokszor nem rakják ki ez miért van?
Miért nem teszik ki a táblát? pl, hogyha idegen helyen megyek honnan tudhatom, hogy főútvonalon közlekedek?"

ahol is az utolsó komment lenne érdekes:

"Nem tudom miért van, de nehogy már csak tábláról tudd felismerni, hogy főútvonalon mész vagy sem. Kereszteződéshez érsz, ha neked nincs táblád de a balról-jobbról érkezőknek van akkor nyilván te mész a főútvonalon. Ha senkinek sincs táblája akkor egyenrangú útkereszteződésben vagy. Ha pedig neked van tábla, akkor vagy nem főútvonalon mész, vagy pedig a főútvonal végére értél. És általában kis mellékutcákat nem szoktak felfesteni, de a főútvonalon mindig megtalálható a felezővonal. Csak azt nem értem, hogy amikor Kresz-re jártál, akkor oda is figyeltél, vagy csak úgy ücsörögtél?"

de én úgy emlékszem, hogy ha van valahol elsőbbségadás kötelező tábla, vagy stop tábla, az nem egyértelműen főútvonalat jelent, hanem alá- és fölérendeltségű utakat. csak nem emlékszem mi ezeknek a nevük, a magassabb rendeltetésű út egyből főútvonal lenne, ahogy a kommentelő mondja? én kétlem, de most nincs nálam a kreszkönyvem.

a sebességhatárok miatt mentem fel emiatt a netre, mert azt hittem, főútra külön vonatkozik, de nincs ilyen kategória, csak lakott területen kívüli.

lakott területen 50
lakott területek kívül 90
autóút 110
autópálya 130

titan 2011.04.27. 12:12:50

@tesz-vesz: alá/fölérendelt út ilyenkor, és nem főútvonal. Akkor főútvonal, ha táblával jelzik. Azt viszont nem kötelező minden sarokra kitenni, viszont bizonyos távolságokra egymástól ismételni kell (pl. kétutcánként)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.05. 16:30:10

@titan: akkor hülye az utolsó kommentelő, kösz
süti beállítások módosítása