Kreszblog

Nem tudod, hogy egy adott táblázás mit akar jelenteni?
Nem tudod, hogy egy adott helyen mennyivel szabadna menni?
Nem tudod, hogy melyik sávban kellene menned?
Megbüntettek valahol, de nem érzed jogosnak?

Írd le minél részletesebben a helyszínt, csinálj képeket, és küldd el nekünk a kreszblog@gmail.com címre!
Világítsunk rá az értelmezhetetlen, s így betarthatatlan szabályozásokra, és ne hagyjuk, hogy hibás szabályokat akarjanak velünk betartatni!

Linkblog

Könyvjelző

Hirdetés

Olvashatatlan kiegészítő tábla

2009.01.07. 07:46 :: Veszélyes Lejtő

Érdekes felvetés jelent meg a Zugügyvéden.
A levélíró arra panaszkodik, hogy megbüntették egy olyan "Megállni tilos" tábla után 5 méterrel, amely kiegészítő tábláján eredetileg 10 m szerepelt, ám valaki lekaparta a 0-t, így 1 m látszott. (A levél itt olvasható.)

Az eredeti felvetésben szerepel az is, hogy a rendeletben előírthoz képest jelentős késéssel küldték ki neki a közigazgatási bírságot, ami szintén egy érdekes téma, de nem tartozik ezen blog témakörébe.

Azonban az olvashatatlan kiegészítő tábla annál inkább.
Mindenképpen érdemes lenne látni az érintett táblát. Ha a levélíró is pontosan tudta, hogy az eredetileg 10 m volt, mert látszott, hogy mi volt ott eredetileg a tábla különösebb figyelgetése nélkül is, akkor valószínűleg a bíróságon nehezen támadható dolog lenne.
De amennyiben "rendesen" el volt távolítva a 0, és maximum találgatni lehetett volna, hogy az eredetileg nem 1 m volt, hanem 10, akkor szerintem a büntetés jogszerűtlen. Persze ehhez kellene egy fénykép a tábláról, de fogadjuk el, hogy valóban nem látszott az a nulla.

A közlekedőnek hivatalosan nincsen mérlegelési joga, ha egy táblán értelmetlennek látszó korlátozás szerepel, azt is be kell tartani. Ha 1 méteren tilos megállni, akkor 1 méter után szabad, akkor is, ha ez hülyeségnek tűnik. Ha még lehet is sejteni, hogy az az 1 méter az valaha 10 méter volt, akkor sem kell tudnia a közlekedőnek, hogy a kiegészítő tábla feliratát valaki megrongálta, vagy a közút kezelője módosította szándékosan.
Sokszor látni olyat, hogy hivatalosan alakítgatnak át így táblákat, pl. a mezőgazdasági vontatóval, segédmotoros kerékpárral ill. állati erővel vont járművel behajtani tilos tábla egyik jelképét letakarják.

Amennyiben a felirat az átalakított formájában egyértelmű, a KRESZ alapján értelmezhető, akkor a látottak szerint kell értelmezni. A 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet mellékletének (JETSZ) 2.3. pontja szerint "Gondoskodni kell arról, hogy a kihelyezett közúti jelzőtáblák épek, tiszták, állandóan jól láthatóak és előírt fényvisszavető képességűek legyenek, azokat semmi el ne takarja."
Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, véleményem szerint a közút kezelője felel az ebből adódó károkért.

Persze a bíróság még mondhat mást, de a vonatkozó jogszabályokból egyértelműen ez következik.

Szólj hozzá!

Címkék: megállás kiegészítő tábla

A bejegyzés trackback címe:

https://kresz.blog.hu/api/trackback/id/tr46862851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása