Kreszblog

Nem tudod, hogy egy adott táblázás mit akar jelenteni?
Nem tudod, hogy egy adott helyen mennyivel szabadna menni?
Nem tudod, hogy melyik sávban kellene menned?
Megbüntettek valahol, de nem érzed jogosnak?

Írd le minél részletesebben a helyszínt, csinálj képeket, és küldd el nekünk a kreszblog@gmail.com címre!
Világítsunk rá az értelmezhetetlen, s így betarthatatlan szabályozásokra, és ne hagyjuk, hogy hibás szabályokat akarjanak velünk betartatni!

Linkblog

Könyvjelző

Hirdetés

Jobbkezes kereszteződések

2008.11.22. 08:49 :: Veszélyes Lejtő

Az előzőekben a fölösleges táblákról írtam, most itt egy példa arról, amikor nincs kinn tábla ott, ahol valóban kellene.

A közlekedők nagy részének valószínűleg nincsen róla tudomása (legalábbis a tapasztalat ezt mutatja), de amennyiben nem szabályozza tábla az elsőbbség kérdését, a 28. § (1) bekezdése alapján "Az útkereszteződésben [...] a járművel elsőbbséget kell adni a jobbról érkező minden jármű [...] részére." Ez ugye azt jelenti, hogy ha nincs kinn tábla két szilárd burkolatú út kereszteződésénél, akkor bizony ott a jobbkézszabály érvényes.

Napi szinten lehet látni ezt a Tesco-parkolókban - gyakorlatilag senki nem tudja, hogy a parkoló útjai között nincs alá-fölérendeltségi viszony.
De az ugye nem közút, így tulajdonképpen nehéz érte reklamálni. Ráadásul egy parkoló jellegéből adódóan ott azért kevésbé jellemző, hogy olyan sebességgel közlekedjenek az autók, hogy ez bajt okozhasson.

Na de mi van akkor, ha közúton sem sikerül megfelelően jelölni az elsőbbségi viszonyokat?

A kép közepén látható kereszteződés pedig ilyen. Hiába két sávos a bal oldalon látható út, a jobb oldalt lévő kisutcából érkezőnek van elsőbbsége. Természetesen ezt még soha senki nem adta meg, szerencsére a kis utcából érkezők pedig nem várják ezt el. De ha valaki biztosító költségére szeretné az autója orrát rendberakni, akkor itt könnyű dolga lenne...

Elvileg a közút kezelőjének  jeleznie kellene, ha egyenrangú kereszteződés következik egy előrre elsőbbséggel rendelkező úton, a gyakorlatban ez sokszor elmarad, ami minimum szándékos balesetveszély-okozás...

6 komment

Címkék: útkereszteződés jobbkézszabály

A bejegyzés trackback címe:

https://kresz.blog.hu/api/trackback/id/tr74777637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.11.24. 17:52:15

Nem látszik. Burkolt az az utca? Ha burkolatlan, akkor alsóbbrendű, mint a burkolt út!

Veszélyes Lejtő · http://kresz.blog.hu/ 2008.11.24. 18:03:05

Természetesen burkolt, 50 méternél távolabb is :)

nagyg.geza 2010.09.07. 18:22:23

"..Tesco-parkolókban - gyakorlatilag senki nem tudja, hogy a parkoló útjai között nincs alá-fölérendeltségi viszony."

Ez igaz.

"De az ugye nem közút"

Szabad kérdeznem miért nem közút? Akkor nem lenne az, ha kint lenne a "Mindkét irányban behajtani tilos" táblával a "Magánút" tábla. Így tehát a Tesco parkoló igenis közút, annak minden következményével együtt. Vagyis ahol nincs "macisajt" tábla, ott bizony a jobbkéz-szabály igazgatja a forgalmat. (Koccanás esetén a rendőrnek is eszerint kell eljárnia.) Csak megjegyzem, van már olyan TESCO parkoló, ahol kitették az "elsőbbségadás kötelező" táblákat....

Veszélyes Lejtő · http://kresz.blog.hu/ 2010.09.08. 07:20:54

A Tesco parkoló nem közút, hanem közforgalom elől el nem zárt magánút.
Ettől még vonatkozik rá a KRESZ, az nem is kérdéses (lásd 1.§).

Round_robin 2012.09.01. 00:43:11

@Veszélyes Lejtő: Vagy nem, de mindegy.
A KRESZ Szabályai a közútra vonatkoznak, nem a magánutakra, ha azok el vannak zárva ha nem.

Round_robin 2012.09.01. 00:44:40

A Btk. 188. § (1) bekezdésében meghatározott ittas járművezetés vétségét az követi el, aki közúton gépi meghajtású járművet vezet. Az ittas járművezetés alapesete tehát csak közúton követhető el, magánúton még abban az esetben sem, ha az a közforgalom számára megnyitott.

Ez utóbbi álláspont a helyes.

A közút fogalma kiterjesztően nem értelmezhető. A felhívott jogszabály tartalmilag maga is értelmező rendelkezés; a jogalkotó nem bízta a jogalkalmazóra a "közút" fogalmának az értelmezését, hanem azt - a jogalkalmazóra kötelezően - maga tette meg. A közút fogalmának nem lehet a fentitől eltérő, "büntetőjogi" értelemben felfogott fogalmát megalkotni.

A bevásárlóközpont tulajdonában levő parkolóban megvalósított ittas járművezetés szabálysértést valósít meg. Az ittas járművezetés szabálysértése ugyanis nemcsak közúton, hanem közforgalom elől el nem zárt magánúton is elkövethető. [218/1999. (XII.28.) Korm. rend. 42. §]

Megjegyzendő, hogy ez esetben az ittas járművezetés akkor sem minősülhet az ittas járművezetés vétsége kísérletének, ha az elkövető a parkolóból kihajtva közúton kívánt továbbhaladni. Amíg ugyanis a járművezetés közúton nem kezdődik el, kísérlet megállapításának sem lehet helye.
süti beállítások módosítása